EKAER bejelentés

EKÁER bejelentés



 

Új fegyvere van a kormánynak az áfacsalás visszaszorítására, ez pedig nem más, mint az EKÁER (közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer). Az EKÁER-nek köszönhetően ellenőrizhetővé válik az EU bármely tagállamából Magyarországra, vagy fordítva, Magyarországról egy EU-s országba irányuló, az adott termék közúton való fuvarozásával, valamint az országon belül történő közúti fuvarozásával összefüggő adókötelezettségek teljesítése.

 

Kötelező EKÁER bejelentést tenni az alábbi esetekben:

  1. Az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra hoznak be terméket.

  2. Magyarország az Európai Unió valamelyik országába visznek ki terméket.

  3. Belföldi forgalomban, első adóköteles termékértékesítés esetén nem végfelhasználó számára.

Ha az előbb felsorolt esetek bármelyike fennáll, az adózók kötelesek az állami adó- és vámhatósághoz bejelentést tenni, az adózás rendjéről szóló törvény 11. számú mellékletében meghatározott adattartalommal.

A bejelentést az EKÁER elektronikus felületén kell megtenni. A felhasználónak tehát rendelkezni kell regisztrációval az EKÁER oldalra. Itt az állami adó- és vámhatóság minden bejelentéshez ad egy EKÁER számot, mely 15 napig érvényes. Aki megtette a bejelentést, annak az EKÁER számot ki kell adnia a fuvarozást végző, vagy a fuvarozást szervező személynek, mert ennek a személynek is szüksége lesz az azonosító számra egy hatósági ellenőrzés során.

A fent leírt változások hatására elkészült az AdreCash Kereskedelmi Rendszer kibővítése, amely lehetővé teszi a bizonylatok egyszerű és gyors bejelentését az EKÁER felületre. Mivel az áruforgalmi rendszerben minden szükséges adat (termék súly, vámtarifa, vevő, telephely ) rögzíthető, így a program ezeket felhasználva könnyen meg tudja tenni a bejelentést.

 

Folyamat leírása:

 

  • A felhasználónak minden terméknél fel kell rögzíteni a bruttó súlyát és a helyes vámtarifa számot (ez letölthető az EKÁER honlapjáról).

  • A számla kiállítása után a program megjelöli (az összsúly és bizonylat érték alapján ) azokat a bizonylatokat, amelyekről feladást kell készítenünk. Ezeket a Sztornó és újranyomtatás menüpontban láthatjuk.

  • A kiválasztott bizonylat EKÁER oszlopán duplán kattintva előjön a bejelentő ablak:

 

 

Az adatokat kitöltve az OK gombbal elkészül a szükséges interface fájl, amelyet a program automatikusan felküld az EKÁER oldalra. Az EKÁER oldal visszajelez minden beküldésről. Ha nem volt az adatokban semmi hiba, akkor a program visszaírja a kapott EKÁER számot a számla megfelelő mezőjébe, ezt utána át lehet adni a szállítónak. Hiba esetén a megjelenő ablakban tájékozódhatunk, hogy milyen problémát vétettünk a bejelentéskor.

 

Kérjen ajánlatot